KLASIFIKASI
SAINTIFIK
Kingdom:
|
|
clade:
|
|
clade:
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Subfamily:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
A. sativum
|
SEJARAH
PENGGUNAAN
Bawang putih telah digunakan sebagai makanan dan
ubatan
dalam banyak kebudayaan sejak
beribu-ribu tahun,
sekurang-kurangnya
semenjak piramid Giza
telah dibina.
Bawang putih masih dicucuk tanam di Mesir,
tetapi
jenis Syria lah yang
paling digemari
(lihat Rawlinson, Herodotus, 2,125).
Bawang putih ada disebut didalam
Alkitab dan Talmud.
Hippocrates, Galen, Penatua
Pliny, dan Dioscorides menyebut
penggunaan bawang
putih untuk pelbagai keadaan,
termasuk parasit, masalah pernafasan,
pencernaan dan
tenaga rendah.
Penggunaan di
China mula-mula disebut pada AD
510
sebagai penahan sakit (palliative)
dari haba matahari
untuk pekerja
ladang.
Bawang putih adalah amat jarang dalam masakan
tradisional Inggeris (walaupun ia dikatakan telah
berkembang di England sebelum 1548) dan telah
menjadi satu ramuan kebiasaan
di Mediterranean
Timur Eropah.
Orang Yunani kuno meletakkan
bawang putih pada timbunan batu-batu di persimpangan,
sebagai jamuan untuk
Hecate
(Theophrastus, Characters, The
Superstitious Man).
Amalan yang serupa
menggantung bawang putih,
limau dan
cili merah di pintu rumah atau
di kedai
untuk menangkis
kejahatan, masih kuat
diamalkan
di India dan beberapa tempat.
Menurut Pliny, orang Mesir menggunakan bawang
putih
dan bawang dalam acara mengambil sumpah
dengan
meyeru kepada dewa.
(Pliny juga menyatakan bawang putih mampu
tidak berdasarkan
fakta.)
PENGGUNAAN UBAT DAN FAEDAH
KESIHATAN
Bawang
putih mentah,
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Peratusan
adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database
Manfaat
perubatan Bawang Putih
Terdapat pelbagai manfaat kesihatan daripada bawang putih.
Penyelidikan
sains moden keatas bawang putih telah
membentuk kenyataan bahawa
ia memiliki manafaat besar
dari segi mengubati
penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung.
Sebagai contoh, satu kajian mendapati
bahawa terdapat
bahan
kimia utama tertentu yang ditemui dalam bawang
putih bagi menurunkan tekanan
darah dan seterusnya
menyediakan jantung, arteri
dan vena ruang keselesaan.
Flavonoid tertentu yang ditemui dalam bawang
putih
dapat membantu menguatkan dinding
dan injap jantung
dan seterusnya melindungi
jantung daripada penyakit-penyakit
dan membantunya melawan
penyakit yang sedia ada.
Bawang putih
juga telah diketahui menghasilkan bahan kimia
tertentu yang membantu menurunkan
tahap kolesterol
LDL dan membantu mencapai
tahap kolesterol HDL
yang tinggi, seterusnya
membantu seseorang untuk
mengurangkan kandungan kolesterol darah di dalam badan.
Bawang putih mampu menghambat proses penuaan
Bawang putih mampu menghambat proses penuaan
tetapi bukan berarti ia sama sekali
menghentikan
proses penuaan atau memulihkan masa muda menurut
Dr Yong xiang
Zhang dari Universiti Tokyo, jepun.
Bawang putih juga mampu menghambat pertumbuhan
sel kanser sehingga risiko
terkena kanser dapat dikurangi.
Bawang putih juga mampu menurunkan kadar
kolesterol
bila diambil secara rutin menurut sukatan tertentu.
Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama
Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama
ajoene menolong mencegah
penggumpalan darah,
menghalang
pertumbuhan bakteria dan digunakan
sebagai antibiotik semulajadi
Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat,
Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat,
bawang putih
dapat membantu meredakan kegelisahan,
rasa kecemasan, dan tekanan perasaan
secara kesan sampingan.
Beliau menemui bahawa bawang putih membantu melepaskan
serotonin, sejenis bahan kimia yang terlibat dalam pengaturan
serangkaian luas
keadaan hati (perasaan) dan tingkah laku
termasuk rasa kecemasan, murung, rasa
sakit, agresif,
stress, kurang tidur dan ingatan. Kadar serotonin yang
tinggi
dalam otak cenderung berfungsi sebagai ubat penenang
yang menentramkan,
memudahkan tidur, dan meringankan
kemurungan. Bawang putih menolong menormalkan
sistem serotonin tersebut.
Di Antara khasiat dan manafaat bawang putih ialah:
- Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan
- Membantu melambatkan proses penuaan.
- Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangi risiko terkena kanser.
- Membantu menurunkan Kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu.
- Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.
- Membantu meredakan tekanan, rasa cemas dan kemurungan.
- Mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium dan juga potasium.
- Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.
- Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.
- Menyembuhkan tekanan darah tinggi.
- Meringankan tukak lambung.
- Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
- Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
- Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.
- Sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.
- Membantu menambah nafsu makan.
- Menjaga stamina tubuh badan.
- Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor.


No comments:
Post a Comment