Friday, 1 March 2013

Rahsia Bawang Putih






KLASIFIKASI SAINTIFIK

Kingdom:
clade:
clade:
Order:
Family:
Subfamily:
Genus:
Species:
A. sativum


SEJARAH  PENGGUNAAN 

Bawang putih telah digunakan sebagai makanan dan ubatan 
dalam banyak kebudayaan sejak beribu-ribu tahun,  
sekurang-kurangnya semenjak piramid Giza telah dibina.  
Bawang putih masih dicucuk tanam di Mesir
tetapi jenis Syria lah yang paling digemari 
(lihat Rawlinson, Herodotus, 2,125).

Bawang putih ada disebut didalam Alkitab dan Talmud.  
Hippocrates, Galen, Penatua Pliny, dan Dioscorides menyebut 
penggunaan bawang putih untuk pelbagai keadaan
termasuk parasit, masalah pernafasan, pencernaan dan 
tenaga rendah.  

Penggunaan di China mula-mula disebut pada AD 510 
sebagai penahan sakit (palliative) dari haba matahari 
untuk pekerja ladang.



Bawang putih adalah amat jarang dalam masakan 
tradisional Inggeris (walaupun ia dikatakan telah  
berkembang di England sebelum 1548) dan telah 
menjadi satu ramuan kebiasaan di Mediterranean 
Timur Eropah. Orang Yunani kuno meletakkan 
bawang putih pada timbunan batu-batu di persimpangan,  
sebagai jamuan untuk Hecate  
(Theophrastus, Characters, The Superstitious Man).   

Amalan yang serupa menggantung bawang putih,
limau dan cili merah di pintu rumah atau di kedai  
untuk menangkis kejahatan, masih kuat diamalkan 
di India dan beberapa tempat.  

Menurut Pliny, orang Mesir menggunakan bawang 
putih dan bawang dalam acara mengambil sumpah
dengan meyeru kepada dewa.  
(Pliny juga menyatakan bawang putih mampu 
memadam kuasa besi berani (demagnetizesn lodestones,),  
tidak berdasarkan fakta.)  

 

PENGGUNAAN UBAT DAN FAEDAH KESIHATAN

Bawang putih mentah,
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)

 Peratusan adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database


Manfaat perubatan Bawang Putih

Terdapat pelbagai manfaat kesihatan daripada bawang putih.  
Penyelidikan sains moden keatas bawang putih telah 
membentuk kenyataan bahawa ia memiliki manafaat besar 
dari segi mengubati penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung.  

Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa terdapat  
bahan kimia utama tertentu yang ditemui dalam bawang 
putih bagi menurunkan tekanan darah dan seterusnya 
menyediakan jantung, arteri dan vena ruang keselesaan

Flavonoid tertentu yang ditemui dalam bawang putih 
dapat membantu menguatkan dinding dan injap jantung  
dan seterusnya melindungi jantung daripada penyakit-penyakit  
dan membantunya melawan penyakit yang sedia ada.  

Bawang putih juga telah diketahui menghasilkan bahan kimia 
tertentu yang membantu menurunkan tahap kolesterol 
LDL dan membantu mencapai tahap kolesterol HDL  
yang tinggi, seterusnya membantu seseorang untuk 
mengurangkan kandungan kolesterol darah di dalam badan.

Bawang putih mampu menghambat proses penuaan 
tetapi bukan berarti ia sama sekali menghentikan 
proses penuaan atau memulihkan masa muda menurut 
Dr Yong xiang Zhang dari Universiti Tokyo, jepun.

Bawang putih juga mampu menghambat pertumbuhan
sel kanser sehingga risiko terkena kanser dapat dikurangi. 
Bawang putih juga mampu menurunkan kadar kolesterol 
bila diambil secara rutin menurut sukatan tertentu.

Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama 
ajoene menolong mencegah penggumpalan darah, 
menghalang pertumbuhan bakteria dan digunakan  
sebagai antibiotik semulajadi

Dr. Gilles Fillion dari Institute Pasteur di Perancis berpendapat, 
bawang putih dapat membantu meredakan kegelisahan, 
rasa kecemasan, dan tekanan perasaan secara kesan sampingan. 

Beliau menemui bahawa bawang putih membantu melepaskan
serotonin, sejenis bahan kimia yang terlibat dalam pengaturan 
serangkaian luas keadaan hati (perasaan) dan tingkah laku 
termasuk rasa kecemasan, murung, rasa sakit, agresif, 
stress, kurang tidur dan ingatan. Kadar serotonin yang 
tinggi dalam otak cenderung berfungsi sebagai ubat penenang 
yang menentramkan, memudahkan tidur, dan meringankan 
kemurungan. Bawang putih menolong menormalkan sistem serotonin tersebut.

Kesimpulannya:


Di Antara khasiat dan manafaat bawang putih ialah:

  1. Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan 
  1. Membantu melambatkan proses penuaan.
  2. Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangi risiko terkena kanser.
  3. Membantu menurunkan Kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu.
  4. Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.
  5. Membantu meredakan tekanan, rasa cemas dan kemurungan.
  6. Mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium dan juga potasium.
  7. Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.
  8. Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.
  9. Menyembuhkan tekanan darah tinggi.
  10. Meringankan tukak lambung.
  11. Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
  12. Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
  13. Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.
  14. Sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.
  15. Membantu menambah nafsu makan.
  16. Menjaga stamina tubuh badan.
  17. Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor. 



No comments:

Post a Comment